Een leuk verhaaltje voor het slapen gaan: Onze 5 tips!

Een leuk verhaaltje voor het slapen gaan: Onze 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Ben je op zoek naar een leuk verhaaltje voor het slapen gaan om voor te lezen of te vertellen aan jouw kinderen als ze naar bed gaan? Mocht je erg creatief zijn, dan kun je natuurlijk zelf iedere avond weer een verhaaltje verzinnen, maar dat wordt op den duur waarschijnlijk best lastig. Zeker als je al een lange dag hebt gehad, dan is het wel fijn als je een voorgekauwd verhaaltje kunt voorlezen. In dit artikel geven wij je 5 tips voor een leuk verhaaltje voor het slapen gaan voor jouw kinderen!

Op zoek naar een verhaaltje voor het slapen gaan? Dit zijn onze 5 tips!

Het voorlezen van een verhaal voordat je kind gaat slapen, is om meerdere redenen erg belangrijk. Zo bouw je een hechte band op met je kind, maar leer je hem of haar ook woorden en het gebruik van fantasie. Het is dus ook goed voor hun latere beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast leren ze bepaalde situaties beter begrijpen in hun latere leven, omdat er vaak dilemma’s voorkomen in kinderverhaaltjes. Ten slotte is het een manier om normen en waarden op je kinderen over te brengen, aangezien deze regelmatig terugkomen in de meeste verhalen voor kinderen. Hieronder geven we je 5 tips voor het voorlezen van een verhaaltje voor het slapen gaan.

1. Zorg dat het verhaal aansluit bij de belevingswereld van jouw kind

Als je een boek of een verhaal gaat kiezen om voor te lezen, is het belangrijk dat je iets kiest dat qua thema en lengte past bij de leeftijd van jouw kind. Bedenk bijvoorbeeld in welke situatie jouw kind of jouw gezin zich bevindt en probeer een boek of verhaal te vinden dat hier bij aansluit. Misschien is er een broertje of zusje op komst of gaat jouw kind bijna naar school. Houdt je kind van sprookjes? Dan kun je natuurlijk gewoon kiezen voor een sprookjesboek. Zoek iets dat goed past bij de interesses van jouw kind.

2. Probeer een boodschap in het verhaal te verwerken

Ga je zelf een verhaal verzinnen om te vertellen aan je kind? Probeer hier dan een duidelijke boodschap in te verwerken. Een verhaal draagt bij aan het inlevingsvermogen van een kind en prikkelt ook de emotionele en sociale vaardigheden. Dit kun je gebruiken om je kind iets te leren, bijvoorbeeld over samen spelen of over de omgang met broers en zussen. Vind jouw kind het moeilijk om speelgoed te delen? Dan kun je dit thema mooi verwerken in je verhaal!

3. Maak gebruik van stemmetjes en duidelijke intonatie

Naast het verhaal is ook jouw stem erg belangrijk voor het kind. Voorlezen met stemmetjes zorgt ervoor dat jouw kleine meer betrokken wordt bij het verhaal en dat hij of zij zich beter in kan leven in de personages. Geniet jouw kind van avontuurlijke verhaaltjes, dan kun je het extra spannend maken met behulp van de juiste intonatie, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van verschillende toonhoogtes. Let tussendoor wel op de reacties van je kind, zodat je zeker weet dat hij of zij het verhaal nog wel leuk vindt. Als het iets te spannend of te hectisch wordt, is het verstandig om op een andere manier je intonatie en woordgebruik in te zetten.

4. Zorg dat jouw kind een rol speelt in het verhaaltje voor het slapen gaan

Probeer jouw kind een rol te geven in het verhaal, maak hem of haar het liefst de hoofdpersoon van het verhaal. Kinderen hebben rijke fantasieën en dromen al vroeg van wat ze willen worden en hoe hun leven eruit gaat zien. Ze zullen het helemaal geweldig vinden om zelf de hoofdrol te spelen in het verhaal dat je voorleest of vertelt. Geef je kind bijvoorbeeld superkrachten of laat hem of haar leven als prins of prinses in een sprookjeskasteel. Maak de beleving van je kindje compleet met een decor, zoals een bijpassend dekbed of speelgoed dat aansluit bij het verhaal.

5. Verzin samen een verhaal of stel vragen aan je kind

Door je kind te betrekken bij het verloop van het verhaal, is hij of zij nog meer betrokken. Dit stimuleert ook het gebruik van fantasie en de creativiteit van jouw kindje. Je kunt een prentenboek of een zoekboek gebruiken als bron van inspiratie. Verzin samen een verhaal bij een bepaalde tekening in een prentenboek, of verzin een verhaal om het hele boekje heen. Bedenk om de beurt een verhaaltje of een zin om het verhaal echt tot leven te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het voorlezen of vertellen van een verhaal vragen te stellen aan je kind. Vaak komen kinderen zelf ook met vragen of opmerkingen tijdens het lezen van een verhaaltje. Geef hier ook altijd de ruimte voor en ga hier ook op in, zodat jouw kind leert het verhaal beter te begrijpen.

Waarom is een verhaaltje voor het slapen gaan belangrijk?

Het voorlezen of vertellen van een verhaal voordat je kind gaat slapen is belangrijk omdat het goed is voor de cognitieve ontwikkeling van het kind. Het ondersteunt de woordenschat, het taalbegrip en de emotionele en sociale vaardigheden, waaronder het inlevingsvermogen. Een verhaaltje voorlezen doe je dus niet alleen maar omdat het leuk is!

Veelgestelde vragen

Waarom een verhaaltje voor het slapen gaan?

Je helpt je kind beter in slaap te komen, maar daarnaast prikkel je hun fantasie en creativiteit, vergroot je hun woordenschat en ondersteun je hun emotionele en sociale vaardigheden.

Welke leeftijd beginnen met voorlezen?

Al vanaf het moment dat jouw baby nieuwsgierig wordt en om zich heen gaat kijken, kun je beginnen met voorlezen. Vaak is dit wanneer je baby rond de 3 maanden oud is.

Waarom is lezen goed voor de ontwikkeling?

Voorlezen draagt bij aan taalbegrip en woordenschat, maar ook aan het inlevingsvermogen van een kind en andere sociale en emotionele vaardigheden. Het is een goede manier om normen en waarden bij te brengen en je kind te leren zijn of haar gevoelens en die van anderen te begrijpen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website