WePboek stopt per 1 september 2021
Wepboek
Doornroosje

Er was eens een prinsje, hij heette Casper. Zijn mama had een kindje in haar buik. Toen de baby geboren was, zei zijn papa: ‘Casper, jij mag voor iedereen een kaartje maken om te vertellen dat je een zusje hebt gekregen. Ze heet Doornroosje.’ Casper maakte kaartjes voor iedereen. De mooiste kaartjes waren voor de feeën. Daarna kon het geboortefeest beginnen.

Het woordweb
prinsje kindje wens verwachting koninkrijk rozen knutselpapier kaartje fiets troonzaal krijsen wakker bonbon gedonder onweer stampvoetend spinnewiel verbranden boze fee slapen torenkamer
rozenstruiken prins kusje

Voor het kijken
Laat de peuters het DVD-hoesje zien. Wie is dit meisje? Wat doet het meisje? Waarom slaapt ze tussen rozen? Weet iemand hoe het meisje heet?

Tijdens het kijken
De vragen binnen de animatie zijn vragen van niveau 2. De vragen herhalen wat de tekst zelf aanbiedt. Deze vragen worden tijdens de animatie gesteld en richten zich met name op het begrijpen van het verhaal. Observeer welke peuters niet of nauwelijks op de vragen reageren. Sommige peuters zijn stil maar weten precies waar het verhaal over gaat.

Na het kijken
Bekijk de animatie ook op www.wepboek.nl Zet de animatie stil bij de woorden uit het woordweb die u met de peuter gaat oefenen. Wijs bijvoorbeeld prinsje, kindje, rozen, knutselpapier, kaartje, fiets, troonzaal, baby, fee, spinnewiel, slapen, verbranden, rozenstruiken, prins en kusje aan en vraag wie of wat het is. Ook kunt u een woord of naam benoemen waarna de peuter het woord en de naam uitspreekt. Weet de peuter alle namen en woorden?

Verteltafel
Richt een tafel in met enkele voorwerpen uit het woordweb. Koop of leen het boek Doornroosje en leg het samen met enkele rozen op tafel. Sprookjes beginnen altijd met ‘Er was eens’ en eindigen met ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’. Wie kan het verhaal van Doornroosje navertellen nadat u het boek heeft voorgelezen en de animatie enkele keren heeft laten zien? Laat een dik sprookjesboek zien. Welke sprookjes uit het dikke sprookjesboek kennen de kinderen? (Hans en Grietje, De wolf en de zeven geitjes, De gelaarsde kat, Assepoester, Sneeuwwitje)

De activiteitenhoek
Richt een kaartenhoek in. Pas als Casper voor iedereen een kaart mag maken, vindt hij het erg leuk
dat hij een zusje heeft gekregen. Hij maakt de mooiste kaarten. Vouw stevig papier tot kaarten en laat de peuters met vingerverf een mooie kaart voor mama, papa, opa of oma maken. Met al die mooie kaarten lijkt het wel feest in de groep!

Het boek
Koop het boek Doornroosje of leen het uit de bibliotheek. Door de animatie en de vragen die de koppoter heeft gesteld, begrijpen de peuters het verhaal. Dat geeft veel zelfvertrouwen! Lees het boek voor aan een groepje peuters. Ga in op opmerkingen die de peuters tijdens het voorlezen maken. Laat ze over hun eigen ervaringen vertellen. Wie heeft er ook een broertje of zusje gekregen? Vond je het leuk dat je een broertje of zusje kreeg? Heeft iedereen toen een kaart gekregen voor een geboortefeest? Kreeg de baby ook cadeautjes?