Op zoek naar de leukste kinderboeken? Dit is onze top 10!

Op zoek naar de leukste kinderboeken? Dit is onze top 10!

eilish

Laatst bijgewerkt

Ben je op zoek naar een aantal leuke boeken voor jouw kids om de zomervakantie door te komen? Er zijn vandaag de dag zoveel boeken te vinden voor kinderen van alle leeftijden, wat het niet per se makkelijker maakt om geschikte boeken te vinden voor jouw kids. We kunnen ons voorstellen dat je graag wil dat jouw kinderen lekker lezen, want dit is goed voor hun cognitieve ontwikkeling en het spoort ze aan om hun fantasie te gebruiken. In dit artikel zetten we onze kinderboeken top 10 voor je op een rij met boeken voor kinderen van verschillende leeftijden!

Onze top 10 kinderboeken voor diverse leeftijden

Voor kinderen van deze leeftijd wil je natuurlijk niet te moeilijke boeken, het liefst met veel plaatjes en wat kortere zinnen. Vaak zijn de beste kinderboeken in deze categorie een beetje als een rijmpje geschreven. Dit maakt het leuker en makkelijker voor jonge kinderen om ze te lezen. Hieronder zetten we de 3 beste kinderboeken voor kinderen van 3 tot 6 jaar voor je op een rij.

1. Max en de Maximonsters aan de start van de kinderboeken top 10

In dit boek wordt Max door zijn moeder zonder eten naar bed gestuurd na een ruzie, waarna er een bos in zijn kamer groeit. Hij gaat op reis en ontmoet een stel monsters die zo van hem onder de indruk zijn dat hij hun koning wordt. Het is een sprookjesachtig boek dat inmiddels ook verfilmd is en dat kinderen van diverse leeftijden zal weten te boeien.

2. De Gruffalo

Dit boekje gaat over een slimme muis die iedereen te slim af is en op die manier zorgt dat hij veilig blijft. Het is een origineel verhaal dat is geschreven met rijmende zinnen, dit maakt het ook een leuk boek om voor te lezen. Het boek is geschreven door Julia Donaldson en er staan allerlei mooie prints in. 

3. Boer Boris gaat naar zee is het grappigste boek uit de kinderboeken top 10

Dit is een eenvoudig, maar grappig verhaal over een boer die zijn dieren van de boerderij meeneemt naar zee. De tekst sluit erg goed aan bij hoe kinderen van deze leeftijd denken en hoe hun belevingswereld eruitziet. Ideaal voor kinderen die veel van dieren houden!

Populaire kinderboeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar

Kinderen van 6 tot 9 jaar kennen al heel wat meer woorden en denken anders dan kinderen in de vorige leeftijdscategorie. De onderwerpen van de boeken mogen daarom net iets ingewikkelder of spannender zijn. Kinderen worden gevoeliger voor de mening van anderen, wat je ook terugziet in de onderwerpen die boeken kiezen. Ze denken meer na voordat ze iets gaan doen en hun emoties komen meer onder controle. Hieronder gaan we verder met onze kinderboeken top 10 met 3 bekende kinderboeken voor je op een rij voor kinderen van 6 tot 9 jaar!

4. Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje is waarschijnlijk wel een van de meest bekende kinderboeken aller tijden. Het boek is geschreven door Paul van Loon en gaat over Dolfje, die zeven jaar oud wordt en dan plotseling verandert in een weerwolf. Het verhaal volgt hem op zijn reis om hiermee om te leren gaan en hoe hij uit de handen blijft van zijn vijanden, die proberen weerwolven te vangen. Het is een wat spannender boek dat daarnaast ook erg grappig is.

5. Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet is een van de populairste kinderboeken van de afgelopen jaren. Het is een verhaal dat af en toe wat absurd is, maar daardoor ook juist heel grappig. Dit boek zit vol met grappige en onvergetelijke figuren, zoals familie de Stampertjes, Dollie de Duif, Zaza en mevrouw Helderder. Het pakt alle stereotiepe mensen die je tegen zou kunnen komen als je in een flat woont en vergroot deze uit op een vermakelijke manier.

6. De Griezels

Schrijver Roald Dahl staat bekend om zijn spannende kinderboeken en de Griezels is hier een goed voorbeeld van. Meneer en mevrouw Griezel doen er alles aan om elkaar het leven zuur te maken. Ze stoppen rare dingen bij elkaar in bed en serveren elkaar smerig of vreemd eten. Het boek heeft hele leuke humor en de schrijver laat duidelijk zijn fantasie erop los.

De beste kinderboeken voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn prepubers, een belangrijke periode voor hun ontwikkeling, maar niet altijd het makkelijkste. De juiste boeken kunnen hen erg steunen in deze lastige periode. Daarnaast is het goed voor ze om hun fantasie nog actief te houden, naast de serieuze onderwerpen die ze steeds meer krijgen op school. Hieronder sluiten we onze kinderboeken top 10 af met 4 populaire kinderboeken voor kinderen van 9 tot 12 jaar!

7. De Heksen

Dit boek is erg bekend, mede dankzij de verfilming uit 1990, die voor kinderen toch nog wel eng bleek te zijn. Ook dit boek is geschreven door Roald Dahl en het volgt het verhaal van kinderen die proberen een groep heksen te ontmaskeren die vermomd als normale mensen bij hen op school rondlopen.

8. Harry Potter en de Steen der Wijzen kan niet ontbreken uit deze kinderboeken top 10

Als je zelf fan bent van Harry Potter, is het natuurlijk helemaal leuk als jouw kinderen dit ook gaan lezen. Iedereen kent het verhaal inmiddels van de jongen die erachter komt dat hij tovenaar is en in een magische wereld terechtkomt. En we kunnen er nog steeds geen genoeg van krijgen!

9. De Griezelbus is het engste boek uit onze kinderboeken top 10

Voor kinderen die van spanning houden en graag wat engere verhalen lezen. Meester Jacques schrijft iedere nacht enge verhalen en leest ze dan de volgende dag voor aan de klas. Maar het zijn niet zomaar verhalen. Dit boek bestaat uit meerdere korte verhalen die erg spannend en ook best griezelig zijn.

10. Narnia, het betoverde land achter de klerenkast

Dit boek is geschreven door C.S. Lewis en is ook verfilmd. Twee broers en zussen gaan logeren bij een familielid dat een mysterieuze kast in zijn huis heeft staan. De kast leidt namelijk naar een totaal andere wereld. Daar strijden ze met de leeuw Aslan tegen de Witte Tovenares.

Veelgestelde vragen

Welke boeken moet je gelezen hebben als kind?

Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, de Harry Potter boeken en het boek van Narnia zijn erg geschikt voor wat oudere kinderen. Voor jonge kinderen is Max en de Maximonsters echt een aanrader!

Wat zijn mooie kinderboeken?

Max en de Maximonsters is een erg mooi boek voor jongere kinderen, omdat het laat zien dat thuis altijd de fijnste plek is, hoe moeilijk het soms ook kan zijn.

Welke boeken voor 12 jarige?

Voor een 12 jarige kun je het beste zoeken naar boeken die wat spannender en volwassener zijn. Het kind gaat immers puberen en wil graag als een volwassene gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan de Harry Potter boeken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website