Een digitaal prentenboek: Wat is het en waar vind je het?

Een digitaal prentenboek: Wat is het en waar vind je het?

eilish

Laatst bijgewerkt

Ben je op zoek naar leuke prentenboeken om voor te lezen aan jouw kinderen? Dan zou je ook eens kunnen kijken of ze een digitaal prentenboek misschien leuk vinden. Digitale prentenboeken zijn animaties van bestaande prentenboeken voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Het is dus niet meer alleen bedoeld om te lezen, maar bevat ook geluiden, bewegende beelden, achtergrondmuziek en een fijne vertelstem. Ze vergroten de woordenschat en het taalbegrip van kinderen, wat natuurlijk een groot voordeel is!

De voordelen van een digitaal prentenboek

Een digitaal prentenboek biedt kinderen van 2 tot 7 jaar een hoop voordelen. Het is een goede manier om spelenderwijs te werken aan het taalbegrip en de woordenschat van jonge kinderen. Hieronder zetten we de voordelen van een digitaal prentenboek voor je op een rij:

  • Taalvaardigheid stimuleren: Digitale prentenboeken zorgen ervoor dat peuters en kleuters het verhaal dat wordt verteld beter begrijpen en makkelijker nieuwe woorden en zinsconstructies leren. Het stimuleert het begrijpen van een verhaal en de expressieve woordenschat van het kind. 
  • Woordenschat vergroten: Digitale prentenboeken vergroten effectief de woordenschat van kinderen van 2 tot 7 jaar oud. Gemiddeld leren kinderen tijdens het kijken en lezen van een digitaal prentenboek zo’n 5 à 6 nieuwe woorden per half uur. Bij het voorlezen van een traditioneel boek zijn dit 2 of 3 woorden per dag. Kinderen met een taalachterstand kunnen enorm profiteren van het lezen van digitale prentenboeken. 
  • Voor drukke of afwachtende kinderen: Drukke en afwachtende kinderen hebben vaak meer moeite met leren in een klas vol met kinderen. Met een digitaal prentenboek kunnen deze kinderen zich beter concentreren op het verhaal en leren ze er meer van dan wanneer ze zelf proberen te lezen in de klas. 
  • Effectieve geluiden en animatie: Digitale prentenboeken brengen in beeld wat belangrijk is, wat het een effectieve manier van leren maakt. Kinderen worden niet afgeleid door minder belangrijke dingen. Een digitaal prentenboek versterkt hierdoor de effecten van het traditioneel voorlezen.

Op zoek naar een leuk digitaal prentenboek? 6 tips!

Ben je op zoek naar een leuk digitaal prentenboek voor jouw kind, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Er bestaan vandaag de dag enorm veel verschillende digitale prentenboeken die leuk zijn om voor te lezen, maar dat maakt de keuze natuurlijk niet makkelijker. Hieronder zetten we de 6 beste digitale prentenboeken voor je op een rij om mee te beginnen!

1. Pip en Posy en de grote ballon

Pip en Posy en de grote ballon volgt het verhaal van de (meestal) beste vrienden Pip en Posy. Pip is heel blij en erg trots op zijn ballon, maar op een gegeven moment laat hij de ballon per ongeluk los. De ballon waait weg en knalt vervolgens uit elkaar, en Pip is ontroostbaar. Gelukkig heeft Posy een goed idee om zijn beste vriend Pip op te vrolijken.

2. Eén eenhoorn, alsjeblieft!

Daan heeft eindelijk genoeg zakgeld gespaard om een huisdier te kopen, maar nu moet hij wel nog beslissen wat voor huisdier hij wil hebben. Hij besluit uiteindelijk dat hij graag een eenhoorn wil. Zijn vrienden Mo en Lynn beginnen te lachen, want eenhoorns bestaan helemaal niet. Maar Daan is het daar niet mee eens, hij weet zeker dat ze wel bestaan. Hij heeft zelfs al besloten op wat voor avonturen hij wil gaan samen met zijn eenhoorn!

3. De liefste papa en ik

Dit digitale prentenboek is ook erg geschikt als cadeau voor Vaderdag, of voor de geboorte van een kind. Het volgt het verhaal van papa en beertje, die voor het eerst samen gaan vissen. Het belooft een spannende dag te worden en beertje denkt dat hij alles al kan. Hij kan klimmen, sluipen, eten zoeken en een poema verjagen. Het enige dat hij nog moet leren, is om het gevaar niet over het hoofd te zien. Toch blijft zijn vader in hem geloven. Beertje vangt zelfs zijn eerste vis.

4. We hebben er een geitje bij

In ‘We hebben er een geitje bij’ is er een geitje geboren op de kinderboerderij. Mik haast zich ernaartoe om het kleine geitje te kunnen zien. Voordat hij bij het geitje is, komt hij langs de kip, de koe, het paard en alle andere dieren van de boerderij. De andere dieren willen het nieuwe geitje ook allemaal bewonderen en laten allemaal op hun eigen manier merken hoe blij ze zijn met zijn komst.

5. Beer is op vlinder

Dit boekje volgt het verhaal van Beer, die tot over zijn oren verliefd is op vlinder. Vlinder is zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel en Beer doet er alles aan om haar aandacht te krijgen. Vlinder blijkt echter niet zo snel onder de indruk te zijn. Of zou ze Beer misschien gewoon niet verstaan?

6. Pestkop

Pestkop volgt het verhaal van Ridder Florian, die bang is voor alles en iedereen. Hij is dus niet bepaald een held. Gelukkig is niet iedereen zo eng als hij denkt, dat merkt hij snel wanneer hij bezoek krijgt van een engerd. Als eerste reactie begint hij te beven van angst, maar hij merkt al snel dat dit niet nodig is. Een prentenboekje met een mooie boodschap dat uiterlijk niets zegt over iemands innerlijk.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik digitale prentenboeken?

Er zijn een aantal websites waar je goede digitale prentenboeken kunt vinden, zoals schooltv en booxalive. Ook op Kinderpleinen en Kleuterportaal vind je een hoop links naar digitale prentenboeken.

Wat is een digitaal prentenboek?

Een digitaal prentenboek is een boek dat ondersteund wordt door animaties, geluiden en een voorlezer. Het is dus als het ware een geanimeerd prentenboek.

Hoe maak je een digitaal prentenboek?

Om een digitaal prentenboek te maken, kun je het programma Pinnacle Studio 14 gebruiken. Dit programma helpt je om foto’s achter elkaar te zetten met ingesproken zinnen erbij. Je kunt ook nog speciale effecten toevoegen om het digitale prentenboek nog leuker te maken!

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website